Minimalna plaća za 2022. godinu

28 prosinca, 2021

Uredbom o visini minimalne plaće za 2022. godinu (NN 117/2021) propisana je nova minimalna plaća za razdoblje od 01. siječnja do 31. prosinca 2022. godine.

Visina minimalne plaće za 2022. godinu za puno radno vrijeme iznositi će 4.687,50 kuna bruto, odnosno u netu 3.750,00 kuna.

Nova minimalna plaća počinje se obračunavati za plaće iz siječnja 2022., a koje će se isplaćivati u veljači 2022. godine.

Može li plaća biti niža od zakonski minimalne plaće?

Iznimno, minimalna plaća koja je manja od propisane minimalne plaće može se ugovoriti kolektivnim ugovorom (čl. 8. st.1. Zakona o minimalnoj plaći, NN 118/18-120/21).

U tom slučaju, minimalna plaća ne može biti niža od 95% svote propisane minimalne plaće Uredbom. Za 2022. godinu to bi bio iznos od 4.453,13 kuna.

Dakle, plaća može biti niža od Uredbom propisane minimalne plaće, ali samo ako je tako propisano kolektivnim ugovorom.

Takvu mogućnost utvrđivanja manje svote minimalne plaće imaju samo poduzetnici koji primjenjuju kolektivni ugovor i koji su takvu svotu minimalne plaće i ugovorili kolektivnim ugovorom.

Minimalna plaća direktora koji je ujedno i jedini zaposlenik

Bruto plaća za svakog radnika pa tako i za članove uprave, direktore, likvidatore treba se utvrđivati najmanje u visini minimalne plaće, a u skladu s Zakonom o radu i drugim aktima koji uređuju prava radnika.

Međutim, za direktore koji su i jedini zaposlenici postoji iznimka, odnosno posebnost.

Plaća direktora, članova uprave, likvidatora i sl. koji su ujedno i jedini zaposlenici može se utvrditi i u svoti nižoj od propisane minimalne plaće (čl.4. st.2. Zakon o minimalnoj plaći). Pritom, koja je to najniža svota zakonodavac nije propisao.

Iako će ovu pogodnost rado koristiti svi oni koji su jedini vlasnici, direktori i zaposlenici svojih tvrtki, treba ipak imati na umu da je svaki direktor, član uprave i sl., bez obzira na visinu ugovorene plaće dužan plaćati doprinose na zakonski propisanu najnižu osnovicu za uplatu doprinosa. Za 2021. godinu ona iznosi 6.199,05 kn.

Više o plaćanju doprinosa za direktore, likvidatore i sl. pisali smo ovdje.

Minimalna plaća za nepuno i dopunsko radno vrijeme

Visina minimalne plaće za 2022. godinu (4.687,50 kuna) utvrđuje se i odnosi se na rad za puno radno vrijeme. Prema tome, plaća za nepuno i dopunsko radno vrijeme ne može biti niža od plaće za puno radno vrijeme, ali razmjerno satima rada na koje je radnik zaposlen.

Rad nedjeljom i prekovremeni ne mogu biti dio minimalne plaće

Rad nedjeljom, prekovremeni rad, noćni rad i rad u dane blagdana te rad u otežanim uvjetima rada smatraju se dodacima na plaću (čl. 94. Zakona o radu).

Prema tome, dodaci na plaću uvećavaju osnovnu plaću za redoviti rad te se ne uračunavaju u svotu minimalne plaće (čl.3. st.2. Zakona o minimalnoj plaći).

 

_____________________________

Želite više informacija o ovoj temi? Kontaktirajte nas ovdje.

_____________________________

KONTAKTKontakt podaci
Računovodstvene usluge za vaš uspjeh i uštede u poslovanju.
NAŠ UREDGdje nas možete pronaći?
karta hrvatske linije fiscalis zagreb hrvatska - Copy
Zagreb, Hrvatska
Ul. Damira Tomljanovića Gavrana 11
PRATITE NASFiscalis na mrežama
Pronađite nas na društvenim mrežama i budite uvijek u toku s novim zbivanjima
KONTAKTKontakt podaci
Računovodstvene usluge za vaš uspjeh i uštede u poslovanju
NAŠ UREDGdje nas možete pronaći?
karta hrvatske linije fiscalis zagreb hrvatska - Copy
Zagreb, Hrvatska
Ul. Damira Tomljanovića Gavrana 11
PRATITE NASFiscalis na mrežama
Pronađite nas na društvenim mrežama i budite uvijek u toku s novim zbivanjima

Copyright by Fiscalis. Sva prava pridržana.

Copyright by Fiscalis. All rights reserved.