Odjeća odvjetnika - Fiscalis

25 kolovoza, 2023

MOGU LI ODVJETNICI KUPOVATI ODJEĆU ZA POSAO NA TERET FIRME?

 

U nekim djelatnostima poslodavci su obvezni osigurati svojim zaposlenicima odjeću i obuću radi provedbe zaštite na radu.

No, postoje situacije kada posebna radna odjeća nije uvjetovana zakonom već je poslodavac sam odlučio propisati interna pravila odijevanja za svoje zaposlenike za vrijeme radnog vremena. Na isti način odvjetnici putem svoje Komore imaju pravo na radnu odjeću.

Razumljivo je da poslovne prilike i pravila zahtijevaju određenu kulturu odijevanja. No, da li je odvjetnički dress code s poreznog stajališta jednak uniformiranoj radnoj odjeći bankara, trgovaca ili bolničkog osoblja? Može li odvjetnik kupovati odjeću svojim zaposlenicima bez dodatnih poreznih opterećenja?

Kako za odvjetnike i odvjetnička društva ne bi došlo do neugodnih iznenađenja u slučaju poreznog nadzora, korisno je znati koja su porezna pravila vezana uz nabavu radne odjeće za odvjetnike i njihove zaposlenike.

Krenimo redom.

 

PRAVILNIK O SLUŽBENOJ ODJEĆI ODVJETNIKA

 

Hrvatska odvjetnička komora donijela je vlastiti Pravilnik o službenoj odjeći prema kojem odvjetnici, vježbenici i drugi zaposlenici u odvjetničkom uredu imaju pravo na naknadu odnosno kupovinu određene vrste i količine odjeće za službene potrebe i to na trošak odvjetničkog ureda.

Na ovaj način, odvjetnici su se preko svoje Komore pobrinuli da mogu kupovati određen broj odijela, bluza, cipela pa čak i kabanica za svoje zaposlenike i to na trošak firme.

Međutim, bitno je za naglasiti da samim Pravilnikom i pravom na službenu odjeću na trošak odvjetničkog ureda ne znači da je taj isti trošak porezno priznat.

Isto tako, ne znači da kupovina službene odjeće za sve zaposlenike odvjetničkog ureda ne predstavlja plaću u naravi za koju još dodatno treba platiti poreze i doprinose. Ili još gore, da se takva kupovina smatra izuzimanjem iz firme koje podliježe porezom na dohodak od kapitala.

Kako kupnja odjeće za odvjetnike u konačnici ne bi koštala puno više od same odjeće idemo provjeriti može li prema važećim poreznim propisima nabavka odjeće za odvjetnike bez straha biti porezno priznati trošak!

 

MOŽE LI SLUŽBENA ODJEĆA ODVJETNIKA BITI POREZNO PRIZNATI TROŠAK I UMANJITI POREZ NA DOBIT?

 

Zakon o porezu na dobit je taj koji nam kaže može li neki trošak biti priznat ili ne.

Porezno priznati trošak je onaj koji je nastao u vezi s obavljanjem djelatnosti poduzetnika i posljedica je obavljanja djelatnosti, a istovremeno je vezan uz ostvarivanje prihoda.

 

U tom smislu, radna odjeća odvjetnika može biti porezno priznati trošak i teretiti odvjetnički ured ukoliko je ista nabavljena u svrhu korištenja pri obavljanju odvjetničke djelatnosti i može dovesti do povećanja prihoda.

 

SMATRA LI SE KUPOVINA SLUŽBENE ODJEĆE ODVJETNIKA PLAĆOM U NARAVI?

Već znamo da se plaćom smatraju svi primitci koje poslodavac u novcu ili naravi isplaćuje radniku. Međutim, Zakon o porezu na dohodak daje i izuzetke te navodi da se plaćom ne smatraju primitci koje poslodavac omogućuje radnicima u interesu obavljanja djelatnosti.

To se posebno odnosi na posebnu radnu odjeću obilježenu nazivom ili znakom poslodavca.

 

Dakle, službena odjeća odvjetnika i drugih zaposlenika koje im omogućuje poslodavac (odvjetnički ured) u interesu obavljanja svoje djelatnosti ne smatra se plaćom u naravi na koju treba platiti sve doprinose i poreze, samo ako je ta odjeća obilježena nazivom ili logom poslodavca.

Pritom, zakon nije striktno definirao gdje na odjeći takav znak mora biti istaknut te u tom smislu logo poslodavca može biti na vanjskoj, ali i unutarnjoj strani odjeće.

 

MOŽE LI SE ODBITI PDV PRI KUPOVINI ODJEĆE ZA ODVJETNIKE?

Za priznavanje pretporeza pri kupovini službene odjeće također je važno zadovoljiti uvjet da je odjeća označena nazivom ili znakom poduzetnika.

Drugim riječima, ukoliko radna odjeća nije označena znakom ili nazivom poslodavca pri nabavi takve odjeće ne može se priznati pretporez iskazan na računu dobavljača.

 

ZAKLJUČAK

Dakle, da bi trošak radne odjeće odvjetnika kupljen na teret firme bio porezno priznati trošak, da bi se mogao koristiti pretporez pri kupovini i da ne bi predstavljao plaću u naravi za zaposlenike na istoj treba biti istaknuto ime poslodavca. U suprotnom, smatra se da ste istu kupili na trošak firme, a za svoje privatne potrebe ili potrebe svog zaposlenika.

 

___________________________

Želite više informacija o ovoj temi? Kontaktirajte nas ovdje.

_____________________________

 

KONTAKTKontakt podaci
Računovodstvene usluge za vaš uspjeh i uštede u poslovanju.
NAŠ UREDGdje nas možete pronaći?
karta hrvatske linije fiscalis zagreb hrvatska - Copy
Zagreb, Hrvatska
Ul. Damira Tomljanovića Gavrana 11
PRATITE NASFiscalis na mrežama
Pronađite nas na društvenim mrežama i budite uvijek u toku s novim zbivanjima
KONTAKTKontakt podaci
Računovodstvene usluge za vaš uspjeh i uštede u poslovanju
NAŠ UREDGdje nas možete pronaći?
karta hrvatske linije fiscalis zagreb hrvatska - Copy
Zagreb, Hrvatska
Ul. Damira Tomljanovića Gavrana 11
PRATITE NASFiscalis na mrežama
Pronađite nas na društvenim mrežama i budite uvijek u toku s novim zbivanjima

Copyright by Fiscalis. Sva prava pridržana.

Copyright by Fiscalis. All rights reserved.