Porezna reforma 2024 - Fiscalis

28 rujna, 2023

Porezna reforma

 

S prvim danom 2024. godine kreće novi krug porezne reforme. Očekuje se izmjena nekoliko poreznih propisa koji imaju za cilj povećanje najnižih plaća te smanjenje nejednakosti kroz porezno rasterećenje rada, a istovremeno povećanje poreza na dohodak od kapitala i imovine.

 

Donosimo najvažnije porezne promjene koje bi mogle utjecati na Vaše poslovanje:

 

UKIDA SE PRIREZ

Od 01.01.2024. ukida se prirez na sve vrste dohodaka: plaća, drugi dohodak, dohodak od samostalne djelatnosti, dohodak od imovine, dohodak od kapitala.

 

NOVE STOPE POREZA NA DOHODAK

Kako općine i gradovi ostaju bez prihoda od prireza, novim propisima dobivaju mogućnost odlukom samostalno odrediti stope poreza na dohodak čime će djelomično kompenzirati prihode od prireza.

Obzirom da je Grad Zagreb imao najviši prirez za očekivati je da će imati i najviše stope poreza na dohodak, dakle umjesto dosadašnjih 20% i 30% stope poreza na dohodak od 01.01.2024.g. će biti 23,6% i 35,4%.

 

POVEĆAVA SE OSOBNI ODBITAK

Osnovi osobni odbitak će se povećati sa sadašnjih 530,90 na 560,00 eura. Također, povećavaju se i iznosi osobnog odbitka za uzdržavane članove.

 

VEĆI POREZ OD NAJAMA I ZAKUPA NEKRETNINA

Porezna reforma 2024. donosi nam i povećanje poreza na dohodak od imovine ostvaren od najma i zakupa nekretnina. Sadašnjih 10% poreza + prirez povećava se na 12%.

 

MANJI DOPRINOSI ZA MIO I. STUP

Smanjuje se osnovica za plaćanje I. stupa mirovinskog osiguranja. Sve bruto plaće do 700 eura će imati olakšicu od 300 eura tako de će MIO I. plaćati na osnovicu od 400 eura. Sve bruto plaće od 700,01 eura pa sve do 1.300,00 eura također će imati olakšicu za MIO I. uz postupno smanjenje olakšice. Tako će npr. oni s bruto plaćom od 1.000 eura imat olakšicu od 150 eura, a oni s bruto plaćom od 1.200 eura imati će 50 eura olakšice. Pritom, manje plaćeni doprinos za I. stup mirovinskog osiguranja neće imati utjecaja na buduće mirovine.

Ova pogodnost će se odnositi na sve osobe koje su u radnom odnosu uključujući i zaposlene direktore čija je bruto plaća do 1.300 eura. Jedino koga će zaobići ova pogodnost su radnici izaslani na rad u inozemstvo.

 

NAPOJNICE KONOBARIMA IPAK NEOPOREZIVE

Konobari će od 2024. moći primati napojnice i kod kartičnog plaćanja. Neoporezivo će godišnje moći primiti do 3.360,00 eura. Sve iznad tog iznosa će se oporezivati kao drugi dohodak po stopi od 20%, ali bez obračuna doprinosa.

 

VEĆI POREZ NA ISPLATE DOBITI

Porez na isplate dobiti od 2024. se povećava sa sadašnjih 10% + prirez na 12%.

 

VEĆA VRIJEDNOST SITNOG INVENTARA

Vrijednost sitnog inventara koji se može odmah u cijelosti otpisati i priznati kao trošak sa sadašnjih 464,53 eura (3.500 kuna) povećava se na 650,00 eura.

 

DONACIJE ĆE MOĆI BITI VEĆE OD IZNOSA OD 2% PRIHODA

Donacije u opće korisne svrhe moći će biti veće od sadašnjih 2% od ukupnog prošlogodišnjeg prihoda ako postoje programi i odluke nadležnih ministarstva (npr. gradnja sportske infrastrukture u skladu sa strateškim dokumentima za razvoj sporta).

 

UKIDA SE POREZ PO ODBITKU

Dosadašnji porez po odbitku koji se morao plaćati na primljene usluge istraživanja tržišta i poslovnog savjetovanja se ukida. Također, ukida se i porez po odbitku za isplate dividendi osobama s područja Europskog gospodarskog prostora (Island, Norveška, Lihtenštajn).

 

MIJENJA SE ROK ZA PLAĆANJE POREZA NA DOBIT I POREZA NA DOHODAK

Bez obzira na datum predaje prijave poreza na dobit rok za plaćanje će biti 30. travnja svake godine. Isto vrijedi i za prijavu poreza na dohodak, bez obzira kada se preda prijava rok za plaćanje će biti 28. veljače.

 

POVRAT PDVA NA NEPLAĆENA POTRAŽIVANJA

Do sada smo morali na sva nenaplaćena potraživanja platiti PDV, ali porezna reforma 2024. omogućiti će poduzetnicima pravo na povrat PDVa na potraživanja koja nije mogao naplatiti duže od jedne godine.

 

POREZ NA KUĆE ZA ODMOR

Porez na kuće za odmor novim izmjenama iznositi će od 1,65 eura do 5,00 eura/m².

Visina poreznih davanja po nekretnini ovise o odlukama pojedinih gradova i općina pa je za očekivati da će oni koji su do sada plaćali maksimalni iznos poreza na kuće za odmor po m2 (1,99 eura) i dalje plaćati maksimalne iznose kada se povećaju (5,00 eura/m2).

 

 

___________________________

Želite više informacija o ovoj temi? Kontaktirajte nas ovdje.

_____________________________

 

KONTAKTKontakt podaci
Računovodstvene usluge za vaš uspjeh i uštede u poslovanju.
NAŠ UREDGdje nas možete pronaći?
karta hrvatske linije fiscalis zagreb hrvatska - Copy
Zagreb, Hrvatska
Ul. Damira Tomljanovića Gavrana 11
PRATITE NASFiscalis na mrežama
Pronađite nas na društvenim mrežama i budite uvijek u toku s novim zbivanjima
KONTAKTKontakt podaci
Računovodstvene usluge za vaš uspjeh i uštede u poslovanju
NAŠ UREDGdje nas možete pronaći?
karta hrvatske linije fiscalis zagreb hrvatska - Copy
Zagreb, Hrvatska
Ul. Damira Tomljanovića Gavrana 11
PRATITE NASFiscalis na mrežama
Pronađite nas na društvenim mrežama i budite uvijek u toku s novim zbivanjima

Copyright by Fiscalis. Sva prava pridržana.

Copyright by Fiscalis. All rights reserved.