QR kodovi na fiskaliziranim računima obavezni od 2021. | Fiscalis

24 studenoga, 2020

Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom primjenjuje se od 2013. godine i do sada se mijenjao i nadopunjavao tri puta. Prema zadnjim izmjenama i dopunama u prometu gotovinom (NN br. 121/19), s početkom iduće godine (od 01.01.2021.g.) svi gotovinski računi za potrebe fiskalizacije morat će sadržavati QR kod.

Što je QR kod?

QR kod je kratica za „brzi odgovor“ (eng. Quick Response). Riječ je zapravo o tipu matričnog barkoda (dvodimenzionalnog koda) koji je postao popularan zbog svoje brze čitljivosti, ali i mogućnosti velike pohrane podataka. Kod je prepoznatljiv po svom četvrtastom, istostraničnom izgledu.

Prema zadnjim izmjenama i dopunama Pravilnika o fiskalizaciji u prometu gotovinom (NN br. 70/20) QR kod minimalno mora sadržavati zapise ovih podataka:

  • URL adresa do web-stranice Porezne uprave za provjeru računa
  • JIR ili zaštitni kod obveznika fiskalizacije
  • datum i vrijeme izdavanja računa
  • ukupni iznos računa.

Pri određivanju QR koda koristit će se QR kod inačice 4 koji može zaprimiti 50 do 114 alfanumeričkih znakova, a propisana minimalna veličina koda je 2×2 centimetra pri čemu prazan prostor sa svih strana QR koda mora biti minimalno 2 milimetara.

Zašto će QR kod biti obvezan na računima?

Cilj uvođenja QR kodova je olakšati kupcima mogućnost provjere računa.

Za sada, svaki primatelj računa može provjeriti njegovu ispravnost korištenjem web servisa Porezne uprave ili slanjem SMS-a. Kako je prilikom provjere potrebno upisati niz brojeva (ZKI, JIR) i podataka cijeli postupak je spor, a česte su i pogreške tijekom prepisivanja što znatno otežava postupak provjere. Iz tog razloga Porezna uprava uvodi QR kod pomoću kojeg će svi primatelji računa za koje je izvršen postupak fiskalizacije na brzi način moći provjeriti da li je njihov račun prijavljen Poreznoj upravi.

Svi podaci o izdanom računu koji se nalaze na QR kodu moći će se jednostavno očitati uz pomoć mobitela s ugrađenom kamerom i aplikacijom za skeniranje kodova u aplikaciju za provjeru podataka Porezne uprave.

Jednostavnost postupka će dodatno potaknuti građane da račune provjeravaju i prijavljuju, što bi omogućilo i bolju kontrolu onih poreznih obveznika koji ne prijavljuju svoje porezne obveze i poreze uplaćuju u proračun, a koje su građani platili prilikom plaćanja računa, smatraju u Poreznoj upravi.

Obveznici fiskalizacije koji ostvareni promet naplaćuju sredstvom koje se ne smatra prometom gotovine nisu dužni iskazati QR kod na računu koji se naplaćuje na takav način.

fiscalis-racunovodstvo

Kako implementirati QR kod u svoje poslovanje?

Obveznicima fiskalizacije preporuča se za pomoć obratiti proizvođaču/održavatelju rješenja za fiskalizaciju koji koriste i/ili svojoj IT podršci, objašnjenje je Porezne uprave. Iako je to još jedna briga u nizu za sve poduzetnike koji nude mogućnost plaćanja sredstvima koja se smatraju gotovinom, korištenje QR koda će zapravo ubrzati digitalizaciju i inovacije u platnom prometu.

Očekuje se da će redovita upotreba QR kodova na gotovinskim računima povećati broj korisnika koji plaćaju račune mobitelom, ali i smanjiti administraciju poduzetnicima koji koriste račune za pravdanje troškova prema Poreznoj upravi.

 

_____________________________

Potrebna vam je pomoć? Kontaktirajte nas ovdje.

_____________________________

 

KONTAKTKontakt podaci
Računovodstvene usluge za vaš uspjeh i uštede u poslovanju.
NAŠ UREDGdje nas možete pronaći?
karta hrvatske linije fiscalis zagreb hrvatska - Copy
Zagreb, Hrvatska
Ul. Damira Tomljanovića Gavrana 11
PRATITE NASFiscalis na mrežama
Pronađite nas na društvenim mrežama i budite uvijek u toku s novim zbivanjima
KONTAKTKontakt podaci
Računovodstvene usluge za vaš uspjeh i uštede u poslovanju
NAŠ UREDGdje nas možete pronaći?
karta hrvatske linije fiscalis zagreb hrvatska - Copy
Zagreb, Hrvatska
Ul. Damira Tomljanovića Gavrana 11
PRATITE NASFiscalis na mrežama
Pronađite nas na društvenim mrežama i budite uvijek u toku s novim zbivanjima

Copyright by Fiscalis. Sva prava pridržana.

Copyright by Fiscalis. All rights reserved.