Ukida se plaćanje HGK članarine za male poduzetnike

12 siječnja, 2022

Velika novost nam je stigla s novim Zakonom o Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) (NN 144/21) kojim s početkom 2022.g. više od 95% poduzetnika više ne mora plaćati članarinu Komori.

Istim Zakonom utvrđeni su kriteriji prema kojima članovi Komore imaju ili nemaju obvezu plaćanja mjesečne članarine.

Članovi Komore, a to su sve pravne osobe koje to postaju odmah po upisu u sudski registar, razvrstavaju se u tri skupine. Ovisno o skupini kojoj pripadaju određuje se iznos članarine.

Oslobođenje od HGK članarine za male poduzetnike 

Oni poduzetnici koji su razvrstani u skupinu I., a koji ne prelaze dva od slijedeća tri uvjeta: prihodi 15 milijuna kuna, aktiva 7,5 milijuna kuna i broj zaposlenika 50 oslobođeni su od plaćanja članarine (čl.32. Zakona).

Prema tome, svi oni koji npr. imaju prihode manje od 7.5 milijuna kuna i manje od 50 zaposlenih, od 2022.g. nisu više u obvezi plaćati mjesečnu članarinu HGK.

Međutim, oni poduzetnici koji žele koristiti sve posebne usluge i proizvode HGK-a, mogu dobrovoljno plaćati članarinu o čemu trebaju obavijestiti HGK. Visina takve dobrovoljne članarine će se utvrditi prema visini njihova prihoda, ali ne može iznositi manje od 150,00 kuna.

Plaćanje članarine HGK obvezno samo za poduzetnike iz II. i III. skupine

Poduzetnici iz skupine II. su oni koji prelaze dva od tri kriterija iz prve skupine, ali ne prelaze dva od tri ova kriterija: ukupna aktiva 30 milijuna kuna, ukupni prihodi 60 milijuna kuna i 250 zaposlenika. Dakle, ako imate prihode npr. 10 milijuna kuna i 150 zaposlenika spadate u II. skupinu i obvezni ste za 2022.g. plaćati mjesečnu članarinu u iznosu od 1.083,00 kn.

Poduzetnici iz skupine III. su oni koji prelaze dva od tri ova kriterija: ukupna aktiva 30 milijuna kuna, ukupni prihodi 60 milijuna kuna i 250 zaposlenika. Njihova obveza plaćanja mjesečne članarine iznosi 3.973,00 kn.

Društva u stečaju i likvidaciji također oslobođeni plaćanja članarine HGK

Oslobođenje od članarine i dalje mogu ostvariti i tvrtke u stečaju uz uvjet dostave Odluke o obustavi poslovanja stečajnog dužnika i pisanog zahtjeva za oslobađanjem od plaćanje članarine.

Tvrtke u likvidaciji također su oslobođene plaćanja članarine uz uvjet dostave Rješenja o upisu Odluke o likvidaciji u sudski registar nadležnoga trgovačkog suda.

 

_____________________________

Želite više informacija o ovoj temi? Kontaktirajte nas ovdje.

_____________________________

KONTAKTKontakt podaci
Računovodstvene usluge za vaš uspjeh i uštede u poslovanju.
NAŠ UREDGdje nas možete pronaći?
karta hrvatske linije fiscalis zagreb hrvatska - Copy
Zagreb, Hrvatska
Ul. Damira Tomljanovića Gavrana 11
PRATITE NASFiscalis na mrežama
Pronađite nas na društvenim mrežama i budite uvijek u toku s novim zbivanjima
KONTAKTKontakt podaci
Računovodstvene usluge za vaš uspjeh i uštede u poslovanju
NAŠ UREDGdje nas možete pronaći?
karta hrvatske linije fiscalis zagreb hrvatska - Copy
Zagreb, Hrvatska
Ul. Damira Tomljanovića Gavrana 11
PRATITE NASFiscalis na mrežama
Pronađite nas na društvenim mrežama i budite uvijek u toku s novim zbivanjima

Copyright by Fiscalis. Sva prava pridržana.

Copyright by Fiscalis. All rights reserved.