Ulazak u sustav PDV-a – Da ili ne? Fiscalis Računovodstvo

11 siječnja, 2021

Većina se poduzetnika na samom početku poslovanja pita moraju li biti u sustavu poreza na dodanu vrijednost (PDV) te da li im se to isplati.

Za početak je važno naglasiti da svaki poduzetnik koji obavlja neku gospodarsku djelatnost može u bilo kojem trenutku dobrovoljno ući u sustav PDV-a.

Nadalje, ukoliko se poduzetnik odlučio ne ući u sustav PDV-a, a tijekom godine ostvari promet veći od 300.000 kuna, obavezan je po sili zakona prijaviti se kao obveznik te početi obračunavati i plaćati PDV.

Dobrovoljni ulazak u sustav PDV-a

Oni porezni obveznici koji ostvaruju prihod manji od 300.000,00 kuna tijekom kalendarske godine, nisu dužni ući u sustav PDV-a. Takve porezne obveznike zovemo mali porezni obveznici. Također, budući da su mali porezni obveznici oslobođeni plaćanja PDV-a na isporuku dobara i usluga zbog godišnjih prihoda manjih od 300.000,00 kuna, oni nemaju pravo iskazati PDV na izdanim računima, niti pravo na odbitak pretporeza iskazan na računima svojih dobavljača.

Ipak, ako ste sa svojim knjigovodstvom došli do zaključka da bi vam financijski gledano više odgovaralo biti u sustavu PDV-a bez obzira na promet koji ostvarujete, možete predati zahtjev Poreznoj upravi za dobrovoljni ulazak bilo kada tijekom godine. Dakle, u sustav PDV-a možete ući i onda kada imate prihode manje od 300.000,00 kuna. No, prema članku 90. stavak 3. Zakona o PDV-u takva Vas odluka obvezuje da sljedeće tri godine budete obveznik oporezivanja PDV-om.

No, nije sve baš tako jednostavno. Nabavljate li ili isporučujete dobra ili usluge iz inozemstva, a niste u sustavu PDV-a, dužni ste preuzeti poreznu obvezu, iako istovremeno nemate pravo na priznavanje pretporeza. Za poslovanje unutar Europske unije, u te ste svrhe dužni izvaditi PDV ID broj i to 15 dana prije prve isporuke dobra ili usluge. U praksi, to bi značilo da trebate platiti PDV i na usluge oglašavanja na mrežama poput Facebooka i Googlea, i onda kada niste u sustavu PDV-a.

mali porezni obveznici

Ulazak u PDV po sili Zakona

PDV je Hrvatska uvela 1998. godine, a od 1. ožujka 2012. opća stopa PDV-a iznosi 25%. Za određene proizvode i usluge primjenjuju se niže stope PDV-a od 5% i 13%.

Od 1. siječnja 2018. godine, u skladu sa čl. 90. st. 1. Zakona o porezu na dodanu vrijednost prekorači li porezni obveznik prihode od 300.000,00 kuna u nekom trenutku tijekom kalendarske godine, prvog dana u mjesecu koji slijedi nakon mjeseca u kojem su obavljene isporuke dobara i usluga iznad svote od 300.000,00 kuna, porezni obveznik se mora upisati u registar obveznika PDV-a.

To možete učiniti na način da o prelasku praga obavijestite nadležnu ispostavu Porezne uprave prema svome sjedištu, odnosno prebivalištu ili uobičajenom boravištu podnošenjem Zahtjeva za registriranje za potrebe PDV-a, radi upisa u registar obveznika PDV-a najkasnije do 15. dana u mjesecu koji slijedi nakon mjeseca u kojemu ste prekoračili prag.

Prilikom podnošenja zahtjeva za ulazak u sustav PDV-a, oni porezni obveznici koji planiraju godišnji prihod manji od 800.000 kuna (s PDV-om) mogu birati žele li biti mjesečni ili kvartalni obveznici PDV-a.

Međutim, prema čl. 84. st. 3. Zakona o PDV-u, nemate pravo takvog izbora ukoliko planirate obavljati isporuke dobara i usluga unutar EU-a. U tom slučaju ne možete biti kvartalni obveznici PDV-a bez obzira na visinu ostvarenih isporuka.

Je li moguće izaći iz sustava PDV-a?

Ako ste nakon nekog vremena procijenili kako bi vam financijski bilo bolje biti izvan sustava PDV-a, željet ćete zatražiti izlazak. Hoće li vam se ta vaša želja ostvariti, ovisi opet o tome jeste li u sustav PDV-a ušli po sili Zakona ili dobrovoljno. Ako ste u sustav ušli svojom voljom, a prošle su tri kalendarske godine, onda možete izaći iz sustava, imajući u vidu da niste prešli prag prihoda od 300.000,00 kuna.

U slučaju kod ulaska u PDV po sili zakona, izlazak iz sustava PDV-a možete zatražiti već u narednoj godini također uz uvjet da niste prekoračili prag prihoda od 300.000 kuna.

Kada se odlučite izaći iz sustava PDV-a, dužni ste predati Zahtjev za izlazak iz sustava PDV-a. Zahtjev, koji predajete Poreznoj upravi, možete napisati u slobodnoj formi, a po potrebi također napraviti ostale propisane radnje:

  • provesti ispravak pretporeza za dugotrajnu imovinu
  • provesti ispravak pretporeza za zalihe i slično.

Ima li za vas smisla ući u sustav PDV-a?

Ova je odluka svakako na vlasniku poduzeća koji bi sam trebao odlučiti hoće li postati obveznikom PDV-a ili ne. Ipak, neke poslovne situacije mogu vam dati jasne smjernice ima li smisla postati obveznikom PDV-a. Jedna od takvih situacija je namjera da na početku poslovanja napravite neka značajna ulaganja. Ako su vaši dobavljači u sustavu PDV-a, tada svakako i za vas ima smisla ući u sustav PDV-a. Također, nabavljate li puno robe za svoju web trgovinu, na koju trebate plaćati PDV, svakako razmislite o ulasku u sustav PDV-a, osobito ako su vaši kupci druga poduzeća. U suprotnom nećete moći iskoristiti pretporez.

No, što ako prodajete krajnjim kupcima fizičkim osobama? Njima će, zbog vašeg ulaska u sustav PDV-a sve vaše usluge i roba automatski biti skuplji za 25%. U tom slučaju valja razmisliti hoćete li ostati konkurentni na tržištu, ako odlučite postati obveznikom PDV-a.

Konačno, imajte u vidu da oni porezni obveznici koji nisu odabrali obračun PDV-a po naplaćenim naknadama, PDV moraju platiti bez obzira na to jesu li naplatili svoje račune ili nisu. Ako ste i vi među njima, to bi vam moglo stvoriti velike probleme kod kašnjenja naplate usluga i proizvoda.

I baš zbog svega navedenog, prije ove velike odluke zaista bi bilo najpametnije savjetovati se sa svojim knjigovodstvom. Knjigovođe imaju puno „utakmica u nogama“ i svaki savjet knjigovođe mogao bi vam biti doslovno zlata vrijedan.

 

_____________________________

Želite više informacija o ovoj temi? Kontaktirajte nas ovdje.

_____________________________

 

KONTAKTKontakt podaci
Računovodstvene usluge za vaš uspjeh i uštede u poslovanju.
NAŠ UREDGdje nas možete pronaći?
karta hrvatske linije fiscalis zagreb hrvatska - Copy
Zagreb, Hrvatska
Ul. Damira Tomljanovića Gavrana 11
PRATITE NASFiscalis na mrežama
Pronađite nas na društvenim mrežama i budite uvijek u toku s novim zbivanjima
KONTAKTKontakt podaci
Računovodstvene usluge za vaš uspjeh i uštede u poslovanju
NAŠ UREDGdje nas možete pronaći?
karta hrvatske linije fiscalis zagreb hrvatska - Copy
Zagreb, Hrvatska
Ul. Damira Tomljanovića Gavrana 11
PRATITE NASFiscalis na mrežama
Pronađite nas na društvenim mrežama i budite uvijek u toku s novim zbivanjima

Copyright by Fiscalis. Sva prava pridržana.

Copyright by Fiscalis. All rights reserved.